In de vorige twee delen legden we je uit waarom het nuttig is om op een goede manier feedback te geven en hoe je dat het beste kon formuleren. In dit derde en laatste gedeelte bespreken we wat er gebeurt nadat je hebt gezegd welk gedrag(!) je vervelend of juist goed vindt. Hoe zorg je er uiteindelijk voor dat er ook écht iets met je feedback gedaan wordt? En wat moet je nou zeker niet doen? Lees verder!
- Laat je gesprekspartner reageren
Dit klinkt misschien ontzettend logisch, maar vaak wordt het toch vergeten. Bij het geven van feedback is het niet de bedoeling dat het eenzijdige stroom van informatie wordt. Je wil juist de dialoog aan gaan, anders komt er geen oplossing.
- Vertel welk gedrag je graag zou willen zien
Het uiteindelijke doel van een feedback-gesprek is dat de ander zijn gedrag aanpast. Dit kan echter niet zonder dat jij een duidelijk doel formuleert. Omdat de ander vaak iets doet zoals hij of zij het altijd gewend was, is het lastig om te veranderen zonder beschrijving. Als resultaat zal hij of zij snel weer in het oude gedragspatroon vervallen.
“Belangrijk: feedback geef je nooit op de werkplek of in de kantine waar andere medewerkers bij zijn. Het is iets tussen jou en je werknemer, zorg voor een rustige en comfortabele plek.”
- Zoek een gezamenlijke oplossing
Vertellen wat jij wilt is natuurlijk de meest ideale situatie, maar het is niet realistisch dat dit van de een op de andere dag gaat gebeuren. Zoek daarom juist naar een oplossing die beide kampen tevredenstelt. Zorg dat je je wil niet gaat opleggen, de kans dat het gedrag dan gaat veranderen is namelijk klein. Luister daarom actief en analyseer de woorden van je medewerker.
Volg je de stappen uit de laatste drie blogs, dan moet het geven van feedback helemaal goedkomen. Als laatste hebben we nog enkele tips die handig zijn om mee te nemen.
- Is er sprake van woede of verdriet? Laat de feedback dan eerst even inzakken en maak een nieuwe afspraak. Een feedbackgesprek gaat nu geen resultaat opleveren.
- Wacht echter niet zó lang dat de ander het onderwerp vergeten is.
- Loop alle vragen langs en bereidt het gesprek vooraf voor. Hiermee houd je de controle over het feedbackgesprek en laat je je niet meevoeren in een ja/nee-spel.
- Belangrijk: feedback geef je nooit op de werkplek of in de kantine waar andere medewerkers bij zijn. Het is iets tussen jou en je werknemer, zorg voor een rustige en comfortabele plek.
Heb je iets gehad aan deze blogreeks of lees je liever iets anders? Wij helpen je als fulltime ondernemer graag met het verbeteren van je webshop. Neem eens contact met ons op!