Regels rondom retourzending: houd jij je aan de regels?

retourzending

Retourzending: Regels rondom retourzendingen, houd jij je eraan?

Rondom retourzendingen bestaat nog altijd een hoop onduidelijkheid. Omdat wij voor jou als fulltime webshopeigenaar werken leek het ons handig om alles op een rijtje te zetten. Wat zijn de regels rondom retourzendingen?

Onlangs deed de Consumentenbond onderzoek naar de afhandeling van retourzendingen en wat bleek? Ruim 30% van de 200 onderzochte winkels gingen in de fout bij een retourzending. De ene vindt dit en de ander zegt dat, en daardoor ontstaan er vaak onnodige conflicten tussen consumenten en webshopeigenaren om hele kleine bedragen. Zonde, want de kans dat de consument daarna nog eens terugkomt naar de webshop is nihil. Niet alleen dat is een risico. Komt de Autoriteit Consument & Markt erachter, loop je namelijk een flinke kans op een boete. Webshops als Bever of Coolcat hebben het reeds ervaren, met boetes die opliepen tot €500.000,-.

Retourzending: “Webshops als Bever of Coolcat hebben het reeds ervaren, met boetes die opliepen tot €500.000,-.”

Tijd om de regels rondom retourzending op een rijtje te zetten.

  • Je bent verplicht om je klanten te informeren over het recht van retour. Dit kun je op de website doen, in de algemene voorwaarden en in de orderbevestiging die je per mail stuurt. Verstrek je onvolledige of onjuiste informatie, dan krijgt de klant automatisch een retourtermijn van 12 maanden.
  • Je dient op je website (of bijgevoegd bij de bestelling) een modelformulier voor herroeping aan te bieden, dat de consument kan gebruiken om zijn bestelling te retourneren.
  • Na ontvangst van het product heeft de consument 14 dagen de tijd om de webwinkelier te laten weten dat hij het product retour wil sturen. Daarna heeft de consument nog eens 14 dagen de tijd om het product daadwerkelijk terug te sturen.

En dan de kosten. Hoe gaat dat bij een retourzending?

  • Vanaf het moment dat de retourmelding door jou ontvangen is, dien je de consument binnen 14 dagen terug te betalen. Je mag echter wachten met terugbetalen tot je het product ontvangen hebt of tot de consument aantoont dat deze het product heeft teruggestuurd.
  • Wordt een bestelling in zijn geheel teruggestuurd, dan ben je als webwinkelier verplicht om ook de betaalde bezorgkosten en eventueel administratiekosten te vergoeden.
  • Je mag geen administratiekosten in rekening brengen voor het afhandelen van een retour.
  • De kosten voor het terugsturen van de producten zijn voor rekening van de consument, maar alleen als je hem daar duidelijk op gewezen hebt.

 

Wil je zeker weten dat je voorraadbeheer, verzendingen en retourzendingen goed afgehandeld worden? Neem eens contact met ons op. We helpen je als webshopondernemer graag!

Deel dit bericht