Zo hou je het aantal retouren zo laag mogelijk

retouren

Retouren zijn nooit leuk! Het betekent dat de klant iets anders had verwacht van het product, en dat wil je als verkoper niet. Je stopt veel tijd en moeite in het overtuigen van klanten en je wilt dan graag aan hun behoeften voldoen. Ook met het oog op duurzaam ondernemen wil je je aantal retouren zo laag mogelijk houden. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Laagdrempelig retourneren = weinig retouren!

Het klinkt een beetje tegenstrijdig: maar hoe makkelijker je het maakt om een product terug te sturen, hoe kleiner de kans dat je klanten er gebruik van maken. Zo kun je de klanten bijvoorbeeld 30 dagen de tijd geven om een product terug te sturen, in plaats van de wettelijke 14 dagen. Als iemand het product langer mag houden, is de kans namelijk kleiner dat het terugkomt.

Maak retourneren ook niet te moeilijk. Je denkt misschien dat een ingewikkeld retourbeleid je klanten ervan weerhoudt iets terug te sturen, maar niets is minder waar! Ergens is dat ook wel weer logisch. Als jij iets terug wilt sturen, laat je je toch ook niet zomaar tegenhouden? Zorg daarom voor duidelijkheid rondom retourneren. Want het allerbelangrijkste: zo houd je je klanten toch tevreden, zelfs als je product misschien wat tegenviel. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een begrijpelijk retourbeleid je omzet kan verhogen!

Retouren: minder door middel van duidelijke productinformatie

Duidelijke productinformatie is ook een belangrijke sleutel om retouren te voorkomen. Alles moet kloppen. Zorg ervoor dat de informatie op je webshop zo goed mogelijk aansluit bij het product. Noem bijvoorbeeld altijd de precieze maten en kleuren van een product en zorg voor goede foto’s. Ook minder sterke punten aan je product kun je het beste gewoon noemen in de productomschrijving. Dat klinkt misschien gek, maar valt een kledingstuk of paar schoenen bijvoorbeeld wat groter of kleiner dan normaal? Dan kan een klant dat maar beter van tevoren weten, toch?

Het belangrijkste is dat je je klanten een goed beeld geeft van het product, al vóór ze het bestellen. Zo sluiten verwachting en werkelijkheid het beste op elkaar aan. Een product dat past bij wat iemand voor ogen had, zal niet zo snel worden teruggestuurd. En is je klant blij, dan ben jij blij, en dan zijn wij weer blij!

Retouren verminderen door een goede adreschecker. Voorkom retouren!

Naast de retouren die bewust zijn teruggestuurd, zijn er ook pakketten die na een onsuccesvolle afleverpoging terugkomen. Dit is natuurlijk nóg vervelender, want er is eigenlijk niemand aan wie je de kosten van deze retouren kunt verhalen. Waar je bij een bewuste – zelf terugestuurde – retour in je beleid op kunt nemen dat de kosten van de terugweg voor rekening van de consument is, kun je een onsuccesvolle retour niet in rekening brengen. Zorg daarom dat je een goede adreschecker op je website hebt, waardoor fouten in het adres niet voorkomen en je hierdoor minder last hebt van retouren.

Je denkt misschien “Hoe kun je in vredesnaam je adres verkeerd opgeven?” maar dit overkomt de beste! Veel mensen hebben te maken met een druk bestaan en mixen hierdoor soms, onbewust, verschillende adressen met elkaar. Een huisnummer van een eerder huis, een postcode van werk en de straat van het huidige privéadres. Een combinatie die natuurlijk nooit gaat werken = meer retouren! Met een goede adreschecker, kun je voorkomen dat een pakket onsuccesvol wordt geleverd en zo heb je minder last van in ieder geval deze onnodige retouren.

Retouren als verkoopkans

Retouren zijn een verkoopkans! Niemand gaat eerlijker tegen je zijn dat de consument. Zo leer je ontzettend veel over je producten en over het gebruik met je producten. Ook kan het bestelde product nét niet naar wens zijn en na een beetje doorvragen kun je soms een nog mooiere bestelling scoren! Retouren zijn daarom altijd een kans om je product te verbeteren of je klant beter te kunnen helpen. Wees daarom ook een beetje trots op je retouren en steek er voldoende aandacht in. Misschien ga je het zelfs nog leuk vinden <3

Weet je wie het ook leuk vindt? Wij bij Sipack! Wil je meer weten? Neem contact met ons op!

Ook interessant, wat zegt de consumentenbond over retouren?

Deel dit bericht